2021-09-24

Kunsten å spare penger – fire ulike måter

I denne artikkelen tenkte vi å ta en titt på hva du bør gjøre for å komme i gang med sparingen din og hvordan det kan foregå. Alt for å sikre en god økonomisk trygghet for fremtiden.

Hvordan kommer jeg i gang?

1. De beste sparingen er den som det blir noe av. En tommelfingerregel er å legge unna omtrent 10 % av nettolønnen til sparing. Dette er naturligvis individuelt og beløpet man kan spare, varierer fra person til person.

2. Sett mål med sparingen. Uansett hva det er kommer det til å gjøre det enklere å sette unna penger hver måned.

3. Vær konsekvent – som vi nevnte tidligere, den beste sparingen er den som det blir noe av. Med andre ord: Prøv å legge unna penger til sparing så fort lønnen triller inn – gjør det til en vane.

Fire ulike typer sparing

1. Buffer
Penger som skal brukes til uventede utgifter, f.eks. hvis kjøleskapet helt plutselig bestemmer seg for å ta kvelden. En buffer bør tilsvare omtrent to månedslønner og kan plasseres på en sparekonto. I første omgang kan dette anses som den viktigste typen sparing.

2. Kortsiktig sparing
Sparing i løpet av et års tid til ting du ønsker å gjøre det kommende året. Du har kanskje lyst til å kjøpe deg en ny TV? Dette er en form for kortsiktig målsparing som med fordel kan plasseres på en sparekonto.

3. Langsiktig sparing

Som navnet antyder er dette en mer langsiktig form for sparing – kanskje i løpet av en periode på fem år. Denne typen sparing kan du med fordel plassere i ulike fond med lav avgift.

4. Sparing på veldig lang sikt
Her ser vi langt fremover, ti år eller mer. En form for sparing som du kommer til å ha nytte av når du går av med pensjon. Denne typen sparing kan også med fordel plasseres i et fond med lav avgift.