I denne artikkelen byr vi på 4 konkrete tips til hvordan du kan få bedre kontroll over økonomien. Alt for at du skal være rustet for uventede hendelser og unngå å havne i økonomiske motbakker. Betrakt det som en ny start for lommeboken din!
Som vi alle vet kan det iblant være vanskelig å holde kontroll på hvor pengene tar veien. Ved å ha et budsjett får du et bedre helhetsbilde over din økonomi, samtidig som du kan ruste deg for de månedene som du på forhånd vet kommer til å være litt tøffere. Hvordan kommer man i gang? Jo, begynn med å skrive ned alle dine utgifter ved å ta en titt i nettbanken eller bankappen. Allerede her kan du få en tidlig indikasjon på om du bør omprioritere økonomien, spesielt hvis du bruker mer enn du får inn.
Trinn to er å notere alle dine faste månedskostnader, f.eks. husleie, mobil og strømregninger. Det kan dessuten være bra å ta med gjenkommende, årlige utgifter som f.eks. bilforsikring, fødselsdagsgaver og julegaver. Ved å gjøre dette forstår du ganske fort hvor mye penger du egentlig har til rådighet hver måned. Nå handler det om å prioritere.
På shoppelagom.no finnes det et praktisk budsjettverktøy der du raskt kan sette opp ditt eget budsjett.
Akkurat som overskriften lyder er det viktig å prioritere hvordan du skal bruke pengene dine. Det er kanskje på tide å ta en titt på ulike abonnementer og streamingtjenester? Du trenger neppe alle. Kanskje er det også på sin plass å droppe den der take away-kaffen hver morgen? Gjør du dette, kommer du til å merke at det er mye penger å spare. Prioriter mer, rett og slett.
Når du først er i gang med din økonomiske planlegging, foreslår vi at du også begynner å tenke på sparingen. En tommelfingerregel er at omtrent 10 % av din disponible inntekt bør gå til sparing – hvis du klarer det. I første omgang er det viktig å fokusere på å bygge opp en buffer, bestående av omtrent 2–3 månedslønner. Med en buffer står du bedre rustet for uventede utgifter samtidig som du skaper en større økonomisk trygghet.
På nettet finnes det en rekke ulike forumer, blogger og Facebook-grupper der du kan bli inspirert av andre. Dels når det gjelder å få mer penger til overs i hverdagen, men også for hvordan man tenker mer økonomisk.